Pretotípus magyarul

Pretotípus magyarul

A pretotípus kísérlet előtt - ahogy egy konyhapszichológus látja

2016. február 20. - Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért

most_csak_homalyosan_latunk.jpgEgyik barátnőm azt mondja rám, hogy konyhapszichológus vagyok. Aligha nem, ebben igaza van. Most is ilyen szerepben írom e szövegem. Rövid leszek. 3 módszert írok le arról, hogy mit érdemes meggondolni, mielőtt startup ötleted elkezded megvalósítani.

Feszültség az elképzelt és a valós között

Sokan vagyunk úgy, hogy egy ötletet azért szeretnénk megvalósítani, mert oldani szeretnénk azt a feszültséget, amely attól keletkezik, hogy fölmerült bennünk az ötlet, de semmi sem látszik a megvalósításból. Mielőtt belefogsz legújabb elképzelésed tárgyakba és folyamatokba öntésébe, érdemes belegondolnod, hogy „Na és mi van akkor, ha ez kész lesz?”. Vagyis szól-e az ötlet megvalósítása mellett valamilyen égetően fontos szempont. Ez az „égetően fontos szempont” mindenkinek más. Egyik barátomnak egyszer egy projekt sikeressége azért volt rendkívül fontos, mert meg akarta mutatni az apósának, hogy ő egy ügyes srác.

Azt vizsgáld, hogy rád hogyan hathat!

Valamit szeretnék itt leszögezni. Te, mint Te, sokkal értékesebb vagy, mint Te, mint egy ötletgazda. Ezért vállalkozás indítása előtt jó átgondolni, hogy mi lesz veled, ha sikert érsz el? Mi lesz veled, ha a vállalkozásod kudarcba fullad? Mi lesz veled az egész folyamat alatt? A startup világ vonz, egy életforma vagy valami más mozgat? Ezeket jó tisztázni, mert egy cég felépítése iszonyatos erőfeszítésekkel jár – de semmiképp se járjon a Te leépüléseddel.
És még egy szempont. Néha az van károdra, attól lesz rossz életed, ha valamibe nem fogsz bele.

Illeszkedik-e egy álomba?

Azt is szokták az emberek mérlegelni, mielőtt elkezdenek egy fejlesztést, hogy illeszkedik-e elképzelésük a piac fő folyamatiba. Én azt is mérlegelném, hogy az a jövőbeni vállalkozás, az a terv, illeszkedik-e abba az álomba, melyet az álmodott rólam, akinek a legkedvesebb vagyok. Azt hiszem, azt hogy ki kinek a legkedvesebb, mindannyian érezzük. Hallgassunk arra is, akinek mi vagyunk a legkedvesebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://pretotipus.blog.hu/api/trackback/id/tr48406234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása