Pretotípus magyarul

Pretotípus magyarul

A 3 legegyszerűbb pretotípus kérdés

2016. február 02. - Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
  1. Szokást teremt-e, amit árulsz?ora_7.jpg
  2. Széles körben teremt-e szokást?
  3. Eljött-e az idő az új szokás kialakítására?

Voltaképpen e három kérdés megírásával, akár, abba is hagyhatnám e blogbejegyzés írását. Szakmabelieknek biztos nem kell magyarázni, hogy miért szokásokat teremtő eszközök az igazán kelendők. Nézzünk csak körül! Facebook. Az emberek rászoktak a „fészbukozásra”. Twitter. Az emberek rászoktak a „tvitterezésre”. Rászoktak? A Twitter Magyarországon nem hódított. Miért? Nem tudom. Érdemes lenne megvizsgálni egyszer, mi az a kulturális különbség, ami az USA polgárai és hazánk polgárai között van, amiért mi, magyarok csak kevesen „tvitterezünk”.

Hogyan vizsgálhatják ezt az ötlettulajdonosok?

Nem honosítható meg bármilyen új szokás bárkivel. Ezért fontos, mielőtt valamit a világgal használtatni akarsz, hogy nézd meg, hogy igazán illeszkedik-e a te „cuccod” az emberek többségének életébe. Pl. az airbnb jól illeszkedett a világ sok népének szokásaihoz. Mostanában szokássá vált utazás előtt az airbnb oldalon körülnézni. Honnan lehetett volna tudni, hogy ez airbnb használata el fog terjedni? Meg kellett volna nézni, hogy a fapados repülés hogyan hódított tért. Akkor nem utasították volna el befektetők az airbnb kitalálóit.
Miért fontos, hogy sokak szokása legyen az új szokás?
Sok felhasználó, sok pénz. Jutalék, használati díj, reklám. Valamilyen formában hozza a pénzt. Vagy termeli az adatokat.:)

Eljött-e az idő az új szokás bevezetésére?

1993-ban kuponfüzetet próbáltam csinálni hátizsákos turisták számára. Nem jött be. Rövid lett a kuponfüzet és kevés hátizsákos turista jött Budapestre abban az évben. Írjak-e ezek után valamit a kuponos oldalakról? Igen, időben kezdték el a magyar vállalkozók is.

Ennyi az egész?

Nem. Minden eset más. Minden szokás más. Szokták mondani, hogy akkor lehet eladni valamit, ha a 7 fő bűn egyikét akarja elvégeztetni veled. Nos, bűnre soha nem építenék szokást. Nem is kell. Miért? Mert ott van az irgalmasság 7 testi és 7 lelki cselekedete is. Pl. az egyik az, hogy az éhezőnek ételt adni. Erre a jó tettre épít sok jó vendéglő – és valami hasonló indította el a közösségi pénzgyűjtő oldalakat is. De az is egy testi jó cselekedett, hogy halottakat eltemetünk. Ezért szép vállalkozás a magyar Everrip. Ha valamilyen szokást el akarsz terjeszteni, olvasd el, hogy melyek a testi és lelki jó cselekedetek (ide kattintva megteheted) és ha az egyik közte van annak, amilyen szokást elterjeszteni kívánsz, akkor győztél. Elhiszed?

A bejegyzés trackback címe:

https://pretotipus.blog.hu/api/trackback/id/tr118353526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása